48 renar blev påkörda av persontåget vid tågbron vid Kaitum. Foto: Anne-Marit Pentha Päiviö/ SVT Sápmi.

Trafikverket om tågdödade renar: ”Fullträff”

1:55 min

”Fullträff” - med det ordet informerar Trafikverket renägare om att deras djur blivit dödade av tåget. Upprörande och ledsamt, anser samebyordförande.

Samebyn Unna tjerusj ordförande Kjell Åke Pittsa fick via sms information om en renpåkörning. I det beskrevs olyckan som en fullträff.

– I morse när jag läste sms:et blev jag både arg och ledsen, de kör på renarna som är på järnvägen och så skriver de "en fullträff" till renägarna, de skrattar åt oss och kör på våra renar, så känner jag det.

Chefen på Trafikverkets anläggningsövervakning Patrik Gummesson har förståelse för reaktionerna och han beklagar det inträffade.

– Det är otroligt olyckligt uttryckt, det enda som fullträff beskriver är att man har träffat renen mitt på, den har alltså inte åkt iväg ut åt något håll.

Han säger också att en förklaring kan vara att Trafikverket har flyttat hanteringen av den här informationen från Boden ner till Gävle, och där har personalen inte reflekterat över att deras information går direkt till renägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista