Hans Norén är Svenska turistföreningens områdeschef i Kirunafjällen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Tågstopp slår hårt mot turismen i Kiruna

1:31 min

Den senaste tiden har flera tåg ställts in på grund av kylan och det har drabbat turiststationen i Abisko som har många norrskensturister.

– Det är jätteilla, nästintill skandalöst och tyvärr så skadar det destinationen Kiruna och därtill fjällen i Kiruna otroligt mycket, säger Hans Norén, platschef i Abisko.

Hur påverkar det er i Abisko?

– Det är gäster som inte kan ta sig till oss och gäster som inte kan ta sig vidare härifrån på kanske redan förbokade saker, säger han.

Svenska turistföreningen i Abisko har cirka 4 000 gästnätter under januari och det är bland annat norrskenet som lockar.

– Norrskensgästerna kommer antingen flyg eller tåg. Många kommer med tåg så det här ställer till det. Vi har ett hundratal gäster som har haft problem än så länge och det ökar för varje dag som går, säger Hans Norén.

Vad kunde ha gjorts annorlunda?

– SJ gjorde en väldigt positiv sak runt julen 2012 när man satte in dubbla lok. Tyvärr ser vi inget av det positiva initiativet nu. Och att man inte ens sätter in ersättningsbussar när länstrafiken kör sina bussar som vanligt. Vad är det för skillnad på de bussarna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista