1 av 2
2 av 2
Bert Johansson, ordförande i IF Metall på SSAB i Luleå. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Luleå

SSAB-anställda hoppfulla inför samgåendet

1:35 min

Facket IF Metall på SSAB i Luleå ser en rad fördelar med ståljättens jätteaffär med finländska konkurrenten Rautaruukki som presenteras i dag. Och även de anställda som P4 pratat med är positiva.

Det är SSAB som köper det mindre Rautaruukki, och namnet blir SSAB. Det handlar om en stor affär på drygt 10 miljarder kronor.

Melker Järnberg, affärsområdeschef för SSAB i Europa, menar att de fortfarande kommer vara små sett över hela världen men att köpet stärker dem på sikt.

Inom stålindustrin finns en överkapacitet och när bolagen går ihop väntas man göra årliga besparingar på 1,4 miljarder kronor.

Sedan köpet offentliggjordes imorse har aktierna för både SSAB och Rautaruukki stigit kraftigt.

De förväntade personalneddragningarna, främst i Sverige och Finland, är cirka fem procent av det totala antalet anställda i det sammanslagna bolaget, cirka 900 personer, skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Både SSAB och Rautaruukki har i dag vardera cirka 8 700 anställda och neddragningarna förväntas ske över en treårsperiod från det att samgåendet genomförts.

Men på facket IF Metall på SSAB i Luleå ser ordföranden Bert Johansson en rad fördelar med samgåendet.

– I alla sammanslagningar blir det personalneddragningar för att hitta synergieffekter, men jag tror det kommer bli ganska bra. Det är två likvärdiga bolag som kan smälta samman och hitta konkurrensfördelar på en global marknad.

– Vi har en bra och kostnadseffektiv hytta i Luleå så jag ser med tillförsikt fram emot att man kör vidare med en ännu högre kapacitet i Luleå, säger Bert Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista