Den 22-åring som enligt tingsrätten utfört mordet på Vatchareeya Bangsuan. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Fallet Vatchareeya Bangsuan

14 års fängelse för styckmordet

P4:s David Zimmer om domen i Puls i P4
5:06 min

14 års fängelse blev Luleå tingsrätts dom efter styckmordet på den 20-åriga Bodenkvinnan Vatchareeya Bangsuan i maj förra året.

Förra veckan kom resultatet av den rättspykiatriska undersökningen av 22-åringen som visade att han inte led av allvarlig psykisk störning när mordet och styckningen av kroppen utfördes. Han kan därför dömas till fängelse.

Men straffet blir alltså fyra år kortare än vad åklagarna hade yrkat på. Att straffet inte blev livstids fängelse eller de 18 år som åklagarna ville se beror dels på att mannen varit så pass ung, dels på att han har en funktionsnedsättning. Det kan ha påverkat hans förmåga att "kontrollera sitt handlande" samt att inse hur hans "hantering av den döda kroppen uppfattas av andra", skriver tingsrätten.

Domstolen konstaterar att de tunga bevisen är att kvinnans blod fanns i bagageluckan på hans bil, på listen till bagageluckan, på handskar och plastpåse som hittades i bilen och på en tejprulle som hittades i mannens hem.

Det är inte utrett var mordet skedde, men rätten tvekar inte att mannen utförde det. Det är osannolikt att han skulle ha transporterat kroppen utan att ha varit den som dödade kvinnan, enligt domen.

Att han sedan inte städat undan blodet i bilen kan bero på att hans funktionsnedsättning gör det svårt för honom att fullfölja saker, skriver rätten. Det kan också förklara varför inte kroppsdelarna gömts undan utan legat ganska öppet i ödehuset och skogen.

Varför 22-åringen dödat kvinnan vill inte tingsrätten spekulera i. Rätten skriver att något "dock otvivelaktigt hänt, som hos NN (gärningsmannens namn) väckt stark aggressivitet".

– Domstolen har gjort en straffmätning som i större grad än vi har tagit hänsyn till mannens personliga tillkortakommanden och ringa ålder, säger åklagare Ulrika Schönbeck till TT.

Hon har ännu inte hunnit mer än att översiktligt läsa domen, men ser alltså att rätten lagt mer tyngd på mannens funktionsnedsättning och hur den påverkat det han gjorde. 

– Det gäller ju att väga det förmildrande och det försvårande mot varandra. Vi anser att hänsynslösheten i brotten varit så stor och att dödsförloppet måste ha medfört kraftig dödsångest. Det måste väga tyngre, säger hon.

Utöver 14 års fängelse står det i domen att mannen ska betala 80 000 kronor vardera till offrets båda föräldrar.

Åklagarna har inte bestämt sig för om domen överklagas, men det är inte helt osannolikt. 

– Försvaret har aviserat att de kommer att överklaga. Då kan det bli så att vi gör ett anslutningsöverklagande, och klagar på antalet år, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".