Sjuksköterskan Catrin Filipsson, som jobbar på specialistmottagningen. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio.
Piteå

Hon jobbar på Sveriges bästa sjukhus

4:51 min

I dag fick sjukhusledningen vid Piteå älvdals sjukhus ta emot utmärkelsen "Sveriges bästa sjukhus 2013" i kategorin "mindre sjukhus".

Det är tidningen Dagens medicin som för andra året i rad har utsett landets bästa sjukhus i tre kategorier och med fokus på medicinsk kvalitet.

– Jag är jättestolt, det känns jätteroligt, säger sjuksköterskan Catrin Filipsson, som jobbar på specialistmottagningen och var en av dem som samlades i sjukhusrestaurangen för att vara med och dela äran i dag.

Tar du åt dig personligen av utmärkelsen?

– Delvis, man är ju delaktig i förbättringsarbeten och liknande. Sedan är det så bra att jobba på ett litet sjukhus, där det är så korta beslutsvägar och lätt att förändra, säger Catrin Filipsson.

Utmärkelsen delades ut på sjukhusrestaurangen, av Dagens medicins webbchef Lisa Blohm. Hon framhöll att stämningen på sjukhuset skvallrar om att siffrorna inte är så långt ifrån verkligheten.

– Det är en sammanvägd bedömning som gör att Piteå älvdals sjukhus får den här utmärkelsen. Men det är framför allt när det gäller den medicinska kvaliteten som Piteå sticker ut: hjärtsjukvård, strokesjukvård och ortopedi.

Men även när det gäller exempelvis tillämpningen av hygienrutiner och att hålla väntetider, så ligger Piteå älvdals sjukhus bra till jämfört med liknande sjukhus ute i landet.

Camilla Andersson är närsjukvårdschef i Piteå älvdal. Hon tror att utmärkelsen är resultatet av ett långsiktigt och systematiskt arbete som hon hoppas kunna fortsätta med.

– Det finns en vana av att titta på sina resultat och att försöka lära sig, fundera över hur vi gör det bättre nästa gång, säger Camilla Andersson.

Dagens Medicins ranking

Med "mindre sjukhus" menas sjukhus utan förlossning, men med akutmottagning öppen dygnet runt.

Bäst bland landets stora sjukhus enligt undersökningen från Dagens medicin blev universitetssjukhuset i Umeå, tätt följt av universitetssjukhuset i Linköping.

De övriga två bland länets mindre sjukhus, Kalix och Kiruna, hamnade mellan plats 8-18.

Bäst bland länets mellanstora sjukhus klarade sig Gällivare bäst som blev nionde bästa sjukhus. Sunderby sjukhus hamnade bland de sjukhus som rankas på platserna 11-36, bland de mellanstora sjukhusen.

Här är hela rankingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista