Affären ska rädda två bolag i kris

1:36 min

I går offentliggjorde ledningen för SSAB i Sverige att koncernen vill köpa den finska konkurrenten, Rautarukki för tio miljarder kronor. Enligt Per Bondemark, produktionschef för SSAB Tunnplåt i Luleå, är affären en möjlighet för två bolag i kris.

– Vi får bättre förutsättnigar att köra verksamheten kostnadseffektivt, säger Per Bondemark.

Hur illa ser det ut? Hur svårt har ni det idag?

– Vi har det ju svårt. Både vi och Ruukki dras med lönsamhetsproblem.

Och då lägger ni ut tio miljarder och köper Ruukki. Då blir det bättre alltså?

– Ja.

I den här affären säger ni också att ni ska göra er av med 900 anställda i Finland och Sverige. Hur kommer det att slå för Luleå, hur oroliga ska de vara?

– I Luleå ska man vara glada, tycker jag. Det samlade bolaget är starkare än de två tidigare var för sig. Hur eventuella neddragningar kommer att slå på de olika orterna i Sveige och Finland - det öär allfeles för tidigt att säga hur det blir.

Per Bondemark säger att man kommer att försöka lösa neddragningarna med naturlig avgång så långt det är möjligt och affären blir klar tidigast i maj. 

– Affären ska först godkännas av aktieägarna, vilket sker i början av april och sen ska den också godkännas av EU:s konkurrensmyndighet, så affären kan få ett avslut tidigast någon gång i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista