Johan Rotmalm har barn i Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Fuktskador på Raketskolan i Kiruna orsakar flyttkarusell

1:35 min

Flera klasser på Nya Raketskolan i Kiruna måste flytta till lokaler på andra håll. Orsaken är de fuktskador som har upptäckts i delar av skolan.

 

– Jag tycker att det är tråkigt att de små drabbas, att de måste flytta. Det blir jobbigt för dem att åka buss, äta på ett ställe och ha fritids på ett annat, säger Niklas Hägglund som har ett barn i årskurs 1.

Riitta Kotavuopio Olsson som är rektor för lågstadiet förklarar:

– Vår utgångspunkt var naturligtvis att de yngsta eleverna skulle vara kvar på skolan, men rent organisatoriskt gick det inte att genomföra.

Förskoleklasser och årskurs 1 flyttas till Högalidsskolan och Folkhögskolan. Årskurs 6 och 7 flyttas till Institutet för rymdfysik strax utanför staden. Övriga årskullar blir kvar på Nya Raketskolan.

Senare under vårteminen är planen att eleverna ska flytta in så kallade modulbyggnader. Men transporter och tillfälliga lokaler kommer att kosta.

– Jag kan inte uppge någon exakt siffra men det kostar en hel del. När jag tittar som snabbast så ser jag att vårens åtgärder kommer att kosta minst fyra miljoner kronor, säger Simon Lindh som är skolchef i Kiruna.

Vem eller vilka tar den kostnaden i slutändan?

– Det är svårt för mig att sia om och uttala mig om, säger han.

En annan förälder, Johan Rotmalm, tycker så här om den uppkomna situationen.

– Det är absolut inte bra, men vi måste leva i nuet och göra det som är bäst möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista