1 av 2
Skärmdump och Maxrestaurang. Foto: TT. Montage: Sveríges Radio.
2 av 2
Jouni Salonen, Hotell- och restaurangfacket. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Luleå

Över 23 000 i ”Vi som bojkottar Max”

1:18 min

På drygt ett dygn har fler än 23 000 personer anslutit sig till Facebook-sidan "Vi som bojkottar Max". Det här sedan hamburgerkedjan Max vd Richard Bergfors i ett personalbrev kallat det för "en katastrof" om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle vinna riksdagsvalet i år.

Jouni Salonen, som är ombudsman vid Hotell- och restaurangfacket i Luleå, är en av dem som reagerar mot innehållet i personalbrevet. Han tycker inte att hamburgerkedjans image som socialt ansvarstagande mår bra av vd:ns uttalande.

"Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen..."

– Det förstärker inte den imagen, säger han.

Jouni Salonen tror att bakgrunden är att företagsledningen vill stötta den styrande regeringen som gynnat branschen med bland annat sänkt restaurangmoms.

– Ja, lite konspiratorisk är jag. Branschen har ju erhållit relativt kraftigt stöd från samhället de sista åren. Det känns lite som att det är "payback time". Man vill gärna se till att det ska kvarstå på det viset utan att se till helhetssynen hur samhället ska se ut.

– Att tycka till om vad de anställda ska rösta på ingår inte i arbetsgivarens roll. Det har inte förekommit i Sverige, i alla fall inte de senaste årtioderna.

Men Max-vd:n själv ser inga problem med formuleringen.

– Det här handlar inte om politik, det handlar om sakfrågan. Vi är helt politiskt obundna. Det här är överlägset de viktigaste frågorna för oss och hela branschen under överskådlig tid, sa han till P3 Nyheter i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista