1 av 2
Maxida Märak. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund/Sveriges Radio.
2 av 2
Jokkmokks marknad 2012.

Samiska artister bojkottar Jokkmokks marknad: ”De är hycklare”

14 min

Gruvdebatten gör nu att flera samiska artister bojkottar Jokkmokks marknad. Bland dem Maxida Märak som inte kommer att uppträda på marknaden som vanligt.

– Jag har ingen lust att samarbeta med Jokkmokks kommun. De beter sig som hycklare när de har renen som årets tema på vintermarknaden och så pågår det en gruvdebatt som alla som kan läsa vet kommer att påverka renskötseln väldigt hårt, säger Maxida Märak som är aktuell i det hyllade tv-programmet Sápmi Sessions (där hon medverkar på måndag) och alltid brukar stå på scenen under Jokkmokks marknad.

Nedräkningen pågår för fullt inför marknaden som hålls den 6-8 februari. Det är en happening i Jokkmokk med besökare från hela världen och ett myller av färggranna koltar, både bland besökare, samiska försäljare och artister.

Bojkotten blir ett slag mot marknaden och marknadsgeneralen tycker inte att protesten riktas rätt.

– Det är förstås jättetråkigt eftersom ursprunget till marknaden är samerna. Men jag håller inte med om att det blir en bojkott av kommunen för marknaden är ju vad alla gör den till - tillsammans, säger Birgitta Nilsson.

Det argumentet biter inte på Maxida Märak:

– Marknaden är ju Jokkmokks absolut största reklam och tanken är ju att omvärlden ska se att med ett gruvsamhälle dör de samiska näringarna ut. Vi vill inte vara med i den här leken längre där man ser den glada, färggranna bilden av Jokkmokks vintermarknad samtidigt som det finns en konflikt som behöver lösas, säger Maxida Märak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista