Problemen med luftmiljön i Nya Raketskolan i Kiruna fortsätter. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Kiruna kommun anklagar NCC för Nya raketskolans fuktproblem

1:37 min

Skolpolitikern Roger Suup (S) i Kiruna hävdar att fuktproblemen i Nya raketskolan är entreprenörens ansvar, medan byggföretaget NCC inte alls vill uttala sig.

– Jag kan inte se att kommunen har något som helst ansvar av det skälet att vi har upphandlat ett bygge, en skola, och då åvilar det entreprenören att bygga på ett sådant kvalitésäkert sätt att det inte uppkommer skador, säger Roger Suup som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nya raketskolan kostade cirka 250 miljoner kronor att bygga och för ungefär ett år sen invigdes skolan. Men det dröjde inte länge innan de första problemen upptäcktes.

Flera personer som höll till i den gamla och ombyggda delen av skolan besvärades av luftmiljön och därför byttes delar av väggarna ut.

Men strax före jul 2013 så tvingades skolledningen tömma avdelningen på elever och personal efter att nya mätningar hade visat att fuktproblemen fanns kvar.

Hans Fjellborg som är projektchef hos entreprenören NCC vill inte uttala sig i nuläget.

Gert Mörtvik är kommunens beställarombud och han beskriver situationen så här:

– Väggarna i den gamla delen har fukt och vi kommer att gå in och riva dem, säger han.

Vem tar kostnaderna?

– En hel del av kostnaderna ska vi försöka påföra entreprenören, men vi kommer också åka på kostnader. Det blir en förhandlingsfråga, säger Gert Mörtvik.

Flera klasser måste nu flyttas till andra lokaler i staden, till exempel förskoleklassen och årskurs 1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista