Annika Fredriksson, vd i Swedish Lapland, Monica Lundqvist, chef för vuxenutbildningen på Lapplands lärcentra i Jokkmokk och Marie Kuoljokk, rektor och chef för Lapplands lärcentra. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio.

Nya utbildningar i naturturism och gastronomisk kock

1:25 min

Till hösten kommer en ny turismutbildning att starta i Norrbotten. Utbildningen heter naturturismutvecklare och är en ettårig yrkeshögskoleutbildning.

Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som bestämmer om man får starta en utbildning, och i Norrbotten har man nu fått tillstånd att starta två nya utbildningar till hösten. Det handlar om naturturismutvecklare och gastronomisk kock.

För att få starta en yrkeshögskoleutbildning måste man visa att branschen ifråga verkligen har behov av ny, yrkesutbildad personal. Därför har den nya turistutbildningen ett samarbete med bland annat Swedish Lapland Tourism, där Annika Fredriksson är vd.

– I den här utbildningen finns det ett stort moment av praktik, vilket är en win-win-situation. Eleverna får erfarenhet och företagen får praktikanter som förhoppningsvis har nya, kreativa idéer, säger Annika Fredriksson.

Monica Lundqvist, chef för vuxenutbildningen på Lapplands lärcentra i Jokkmokk, hoppas att de kan locka fler till att söka yrkeshögskoleutbildningar.

– Det leder ofta till jobb eftersom utbildningar är gjorda efter branschens behov och samarbetet med väsentlig bransch är stort, säger Monica Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista