1 av 2
Vägskälet på isvägen mot Hindersön eller Storbrändön i Luleå skärgård (arkivbild) Foto:Sveriges Radio.
2 av 2
Patrik Ruumensaari, tekniska förvaltningen Luleå kommun. Foto: Anton Åström/Sveriges Radio

Nu öppnas bilvägarna till Luleå skärgård

4:50 min

Från och med idag öppnas isvägarna till Hindersön och Sandön i Luleå skärgård. Däremot dröjer det ett tag innan bilvägarna till Storbrändön och Junkön kan öppnas.

Och isarna är tjocka. Det finns ingen anledning att vara orolig för att bilvägen inte ska hålla. Det säger Patrik Ruumensaari som är ansvarig för Luleå kommuns isvägar.

– Det är bra isar ut till Hindersön och Sandön, som vi öppnar idag. Vi har mätt och den här kylan som har varit i några dagar har varit bra för isen.

I år ser dock den åtta kilometer långa isvägen ut till Hindersön lite annorlunda ut eftersom det i princip inte är någon snö på isen. Det har inte gått att få till några plogkarmar.

– Vi har borrat ner käppar och markerat vägen ut till Hindersön.

Patrik Ruumensaari uppmanar alla som ger sig ut att följa plogkäpparna som markerar vägen ut till Hindersön.

Isvägen till Sandön, som också öppnar idag, är knappt en kilometer lång och därifrån brukar man kunna fortsätta ut till Junkön, men den cirka 8,5 kilometer långa vägen är inte öppen än och detsamma gäller isvägen mellan Hindersön och Storbrändön.

Patrik Ruumensaari tror att det dröjer ytterligare några veckor innan isvägarna till Junkön och Storbrändön kan öppna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista