1 av 2
2 av 2

Polisens attack mot Luleåbon filmades – i dag inleds rättegången

1:20 min

I dag inleds rättegången mot den 34-åriga polis som åtalats misstänkt för misshandel alternativt tjänstefel. Brottsoffret är en 31-årig man, hemmahörande i Luleå.

Det var i somras som den kvinnliga polisen attackerade en berusad 31-årig man med batong och tjänstehund. Polisen hade kallats till platsen eftersom 31-åringen uppgavs ha hotat och misshandlat några personer.

Enligt åtalet har polisen utdelat ett tio-tal slag med batongen mot mannens armar, ben, rygg och mage. Hon bussade även sin tjänstehund på 31-åringen. Det resulterade i bit- och sårskador över höger ljumske.

I den här typen av fall brukar oftast ord stå mot ord, men just den här gången fångades hela händelsen på film av ett vittne.

I åtalet skriver åklagaren att "våldet med hänsyn till omständigheterna inte varit försvarligt".

Den kvinnliga polisen fick till en början jobba kvar på polisens hundenhet, men när hon delgavs misstanke om misshandel och tjänstefel omplacerades hon till inre tjänst.

Om kvinnan döms för ringa misshandel kan hon komma att få behålla sitt jobb som polis. Döms hon däremot för misshandel eller grov misshandel riskerar hon att bli uppsagd.

31-åringen, som är hemmahörande i Luleå, är misstänkt för misshandel för en händelse som ägde rum tidigare samma kväll. Både han och hans målsägandebiträde har avböjt att kommentera den kommande rättegången, som alltså inleds i Stockholm i dag, måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista