1 av 2
Björklidens backar. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Norén är Svenska turistföreningens områdeschef i Kirunafjällen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Att säsongsjobba i fjällen har blivit allt trendigare

1:48 min

Fler och fler unga vill säsongsjobba i fjällen. Enligt P3 Nyheterna hårdnar konkurrensen om jobben. Flera stora fjällanläggningar vittnar om att fler söker de som jobb som finns.

En av alla som har fått jobb i vinter är Louise Jonsson från Stockholm som säsongar i Hemavan i Västerbotten.

– Jag säljer kaffe flippar burgare och har det gött, säger hon.

Det luktar grillat från Louise Jonssons utomhusgrill vid en av liftarna i skidbacken. Det är 20 minusgrader, kristallklart och vindstilla och solen värmer på fikets terass.

Dagar som den här gör att storstadslivet känns ointressant, tycker hon.

– Det här är 10 gånger bättre här än i Stockholm. De är nånting genuint med naturen. Kul att få vara större än sig själv lixom, säger Louise Jonsson.

Men det är fler och fler som vill ha den här typen av säsongsjobb så konkurrensen hårdnar, enligt flera stora fjällanläggningar som P3 Nyheter har pratat med.

Till exempel var det 15 procent fler den här säsongen än förra som sökte jobb på företaget Skistar som driver skidanläggningarna i Åre och Sälen bland annat. Söktrycket har också varit större på de nordligaste skidorterna Riksgränsen och Björkliden, och på flera av Svenska turistföreningens anläggningar.

Det kan bero på att 90-talisterna är fler än tidigare generationer och på att det är trendigt med friluftsliv, tror Hans Noren, chef på Abisko Turiststation.

– Sedan finns det en sak till. Att jobba i turistbranschen är mer anammat som ett yrke mer nu än förut. Statusen har höjts, säger han.

Anton Schloy jobbar med skiduthyrning men just nu är han ledig och åker skidor. För honom är fjällen en magnet.

– Det är lixom här jag vill vara, säger han.

Han tycker säsongsjobben är ett bra sätt att upptäcka Sverige och att hitta nya vänner.

– Det är svårare att hitta vänner i en storstad. Det tar på krafterna. Här buntas man ihop och det blir naturligt, så sök!

Anton Schloy jobbar med skiduthyrning, men nu just nu är han ledig och åker skidor. För honom är fjällen en magnet.

– Det är lixom här jag vill vara. Jag är en naturmänniska i hjärtat, säger Anton Scholy.

Han tycker säsongsjobben är ett bra sätt att upptäcka Sverige och att hitta nya vänner.

– Det är svårare att hitta vänner i en storstad. Det tar på krafterna. Här buntas man ihop och det blir naturligt, så sök!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista