Städning på Kebnekaise. Foto: Försvarsmakten.

Mycket skrot kvar i Kebnekaise

1:27 min

Fortfarande finns ungefär sju ton skrot kvar på Kebnekaise efter det kraschade Herculesplanet på Kebnekaise. Och det kan bli aktuellt med fler städinsatser.

Det finns fortfarande vrakdelar kvar efter det kraschade Herculesplanet på Kebnekaise. Ungefär sju ton skrot ligger gömt i glaciärsprickor och djupt under snö och is. Men det är inte omöjligt att vrakdelar smälter fram och därför kan det bli aktuellt med fler städinsatser.

– Ambitionen från Statens fastighetsverk, som jag uppfattat den, är att om det är möjligt så ska man försöka bärga ännu mer nästa sommar, säger Olof Granander, som är chef för Norrbottens regemente och ansvarig för den norra militärregionen.

Försvarsmakten fick i uppdrag av Statens fastighetsverk att hjälpa till med att bärga haveridelar från platsen. Städningen genomfördes i samarbete med bland annat länsstyrelsen och norska försvaret.

Haveridelarna plockades för hand på fjället och lastades i korgar som sedan flögs iväg med helikoptrar.

Försvarsmakten skriver i en rapport att alla synliga delar av planet har bärgats från platsen och att det handlar om 33 av totalt 41 ton.

Vrakdelarna har sen destruerats av en skrotfirma i Kiruna. Försvarsmaktens kostnader för insatsen beräknas till cirka 2,9 miljoner kronor och den summan har fakturerats till fastighetsverket.

– Det är Statens fastighetsverk som bär kostnaderna och hur det sedan regleras mellan ansvarigt land, det vill säga Norge och Sverige, det kan jag inte svara på, säger Olof Granander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista