Foto: Maja Suslin/TT.

Allt fler personnummer kapas

Peter Berglund: Jag läste översta raden...
1:40 min

Att personnummer blir kapade är allt vanligare ser polisen i Norrbotten. Personnumren kan bland annat användas vid bedrägerier på internet. Det är svårt att få fast någon gärningsmän anser polisen.

Peter Berglund i Piteå upptäckte att han var drabbade när ett brev kom att han öppnat ett konto på en köp och säljsajt.

– Jag läste då översta raden och sen hoppade jag ned till ett inrutat stycke längst ned. Om man inte har anmält sig så skulle man omedelbart ringa eller gå in på nätet, säger Peter Berglund.

Han ringde och kontot spärrades direkt. Peter Berglund fick också rådet att polisanmäla, vilket han gjorde, men det ledde ingenstans.

– Det hände ju ingenting. Det är mycket man läser att det inte blir något av alla anmälningar, det är för små grejer.

Samma sak hände Peter Berglunds bror. Den gången försökte någon sälja parfym i broderns namn. Liknande händelser är någonting som Polisen i Norrbotten stöter på allt oftare.

– Det är många gånger vi har sett att man försöker komma över någon annan personnummer för att använda sig av den personens identitet för att begå brott.

Det är ofta i samband med bedrägerier som polisen stöter på kapade personnummer. Men att få fast någon gärningsman kan vara svårt.

– Vi vet inte vart personen befinner sig och sker det via internet vet vi inte om personen finns i landet.

Får polisen väl ut ett IP-nummer som går att spåra så måste de även bevisa vem som suttit bakom tangenterna. Numera Peter Berglund i Piteå håller nu koll på sitt bankkonto för det är någon där ute som sitter på hans personnummer:

– Det känns inte nå bra, man blir lite misstänksam. Man vet inte vad som kan hända för det är någon oärlig en.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".