Petra Mörtsjö, Sisu Idrottsutbildarna, Emma Johansson och Maria Johansson, Bodens skidklubb. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.

Barnen bestämmer i Bodens skidklubb

"De vuxna lyssnar alltid på oss"
13 min

I Bodens skidklubb är barnen med och bestämmer träningsupplägget, eftersom man strävar efter att ta bort allt som kan liknas vid press. Idrotten ska bygga på glädje.

Sedan tre år tillbaks är barnen med och bestämmer träningsupplägg i Bodens skidklubb.

– Det blir mycket roligare så. De vuxna lyssnar alltid på oss, säger Emma Johansson, 11 år som har åkt skidor i fem år.

Emmas mamma Maria är ledare inom Bodens skidklubb:

– Jag tror att man kan uppnå en samstämmighet mellan barn och vuxna på det här sättet. Vi tränare och föräldrar blir klara på vad det är som är viktigt för barnen med deras idrottande.

Maria Johansson förtydligar att det inte handlar om alla detaljer i varje enskild träning, utan en mer övergripande bild över säsongen. Vilka tävlingar ska prioriteras; vilka lekar är roligast och så vidare.

Petra Mörtsjö är utbildningskonsulent vid Sisu Idrottsutbildarma. Hon tycker skidklubbens modell är bra, där barnen får vara med och påverka. Och desssutom helt följer barnkonventionen, som säger att barnen ska ha rätt att påverka den verksamhet de är delaktiga i. Ändå är det inte så många föreningar som tillämpar modellen.

– Det är inte av illvilja utan snarare av tradition. Man tror att man gör sånt som barnen tycker är roligt utan att egentligen ha bekräftat det. Men till syvende och sist är det förstås vuxna ledare som sätter ramarna och vet vad som är rimligt inom idrotten.

Bodens skidklubb har även regelbundet utbildningar för föräldrar som är engagerade i föreningen.

– Det är viktigt att alla vet vad vi gör i klubben och varför. Vi brukar göra en enkätövning, där såväl barn som föräldrar svarar på frågor om vad det som är viktigast med idrotten. Det brukar vara en riktig ögonöppnare när föräldrarna läser barnens svar, konstaterar Maria Johansson, ledare inom Bodens skidklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".