Mari Boine repeterar tillsammans med Norrbotten Big Band i Luleå. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

Mari Boine spelar med Norrbotten Big Band

1:31 min

Hon är flerfaldigt prisad och har kallats Sápmis främsta ambassadör. Den norsksamiska sångerskan Mari Boine är på många sätt en föregångare, men när hon imorgon fredag spelar tillsammans med Norrbotten Big Band är det en en ny dörr hon öppnar.

– Det är totalt oprövat, det är Mari Boine går ut på tunn is. Men spännande, jag är sådan att jag vill pröva på nya saker.

Hennes musik kan beskrivas som suggestiv och hypnotisk och rör sig i gränslandet mellan jazz, elektro och folkmusik.

Hon använder sitt ursprung och det samiska språket som bas och har under sina snart 30 år som artist blivit en internationellt känd representant för det samiska folket. Men för två år sen så sa hon i en intervju med norska NRK att hon ville sluta som samisk talesperson, det var dags för de unga att ta mer plats.

– Det har faktiskt skett att de unga kommit mycket mer på banan efter att jag sa det. Men så känner jag ju det att när det kommer saker som det här med gruvsällskap, så kan jag inte sitta där utan att engagera mig. Jag slipper väl inte helt, säger Mari Boine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista