Leif Engström, landsbygdsutvecklare i Boden, Jan Unga, landsbygdsutvecklare i Luleå, Yngve Johansson, VD för Råne älvdal Utveckling AB. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio
Luleå/Boden

Byar kan bli självförsörjande på el

1:29 min

Byarna Niemisel och Gunnarsbyn kan med ett enda vindkraftverk bli självförsörjande på el. Detta enligt en förstudie i projektet "En bygd" som Luleå och Bodens kommuner driver tillsammans.

Det är mycket på gång i Niemisel och Gunnarsbyn i år då Luleå och Bodens kommuner har ett landsbygdsprojekt tillsammans.

Projektet startades 2013 och ska vara klart i december i år. Länsstyrelsen har gett 1,3 miljoner kronor och kommunerna har skjutit till samma summa.

Projektet har tre delar; att ta fram en marknadsföringsstrategi och en vindkraftsplan samt att kartlägga servicebehovet och föreslå lokala lösningar inom till exempel hemtjänst och parkförvaltning.

Lokal projektledare är Yngve Johansson, som är vd för Råne älvdal Utveckling AB. Han tycker att det är viktigt att den lokala utvecklingen sker på plats. Ett exempel skulle kunna vara att bygga ett vindkraftverk på Röråkölen, ett berg en bit från centrala Niemisel.

– Det skulle kunna vara till stor nytta för hela bygdens människor och det skulle kunna förändra den individuella elförbrukningen. Det räcker med att bygdens befolkning blir kunder så har man täckt behovet, säger Yngve Johansson.

Landsbygdsutvecklarna Jan Unga i Luleå och Leif Engström i Boden jobbar tätt ihop i projektet  "En bygd". De tycker sig se en skillnad i atttiyd bland byborna nu jämfört med för ett år sen.

– Nu har attityderna blivit väldigt positiva och vi kan nog göra en hel del tillsammans med byborna och Bodens kommun. För det är ju själva grejen att vi nu jobbar över kommungränserna, säger Jan Unga.

– Det som är viktigt är också att få ut mer för pengarna med samverkan över kommungränsen, säger Leif Engström. 

Konkreta samarbeten är till exempel att Niemiselborna kan använda återvinningscentralen som finns i Gunnarsbyn, och de ska också få tillgång grannbyns servicepunkt, eller det som kallas "det lilla stadshuset på landsbygden" med kommunal service. Där kan också byborna få kontakt med läkare och sjukgymnast via dator, nåt som nu ska fungera även för Niemiselborna.

Något annat som är högaktuellt just nu i Niemisel är försäljningen av de sex pensionärsvillorna. Luleå kommun gav i uppdrag åt projektet  "En bygd" att utreda framtiden för tvårumsvillorna. Enligt Yngve Johansson behöver man inte låsa fast sig till att tänka pensionärsboende.

– Det skulle kunna vara ett boende för vem som helst men det viktiga är att det finns en lokal förankring hos den som äger villorna. I nuläget finns två lokala köpare och jag hoppas att försäljningen blir av under våren, säger Yngve Johansson.

Landsbygdsutvecklarna Jan Unga i Luleå påpekar också att det finns lediga tomter i Niemisel och att man när man pratar om att Luleå ska ha 10 000 nya kommunmedborgare även kan tänka sig att de bor på landsbygden.

– Det är viktigt att utvecklingen sker i vår bygd och vi som lokalbefolkning måste bidra och ta ansvar för det. Jag tror inte det är så lätt för centrala funktioner i kommunen att se den kraft som finns här ute, säger Yngve Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista