1 av 2
Flygövningen Nordic Air Meet, Jas 39 Gripen. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
2 av 2
Piloten Carl-Fredrik Edström. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.
Luleå/Boden

F 21 och I 19 deltar i Natoövning på Island

För första gången kommer svenskt stridsflyg delta i en flygövning på Island. Även I 19 från Boden deltar i övningen med sjukvårdspersonal. Övningen kallas Iceland Air Meet 2014 och genomförs mellan 3-21 februari.

Under tre veckor kommer piloter och markpersonal från Sverige, Norge, Finland, Island, Nederländerna och USA öva tillsammans under Natos ledning.

Under övningen kommer, förutom offensiva och defensiva flygoperationer, även flygspaning och lufttankning att övas.

Huvudbas för IAM 2014 är Keflavik på Island och sammanhållande för planering och genomförande av övningen är Norge.

Värdnationen Island deltar med räddningshelikopter från Kustbevakningen och i stridslednings- och luftbevakningscentralen som finns på basen kommer svenska, norska och finska flygstridsledare och luftbevakare att arbeta tillsammans.

– Islands geografiska läge och miljö med vindar, hav och långa avstånd till alternativa flygbaser kommer att ge oss nya och viktiga erfarenheter, säger Carl-Fredrik Edström divisionschef vid 212:e stridsflygdivisionen på F 21 i Luleå i ett pressmeddelande.

Sverige deltar med F 21 från Luleå genom 212:a stridsflygdivision, 2:a flygbasbataljonen och stabspersonal. F 7 från Såtenäs deltar med lufttankningsflyg och Luftstridsskolan från Uppsala med flygstridslednings- och luftbevakningspersonal. F 17 från Ronneby deltar med transportledning och regementet I 19 från Boden deltar med sjukvårdspersonal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista