Arkivbild. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Regeringen kräver bättre information vid prospektering

Regeringen vill skärpa reglerna för gruvbolag som letar mineraler i Sverige. Förslaget framkommer i en lagrådsremiss med syfte att förbättra information och förtydliga ansvar vid mineralprospektering.

Regeringen har i dag fattat beslut om en lagrådsremiss med syfte att förbättra information och förtydliga ansvar vid mineralprospektering

Regeringen föreslår att kraven på vad en arbetsplan ska innehålla ska skärpas och förtydligas. Markägare och andra rättighetsinnehavare ska få bättre och tydligare information om prospekteringsarbetet och i arbetsplanen ska det framgå hur arbetet ska gå till. Hur eventuella skador ska regleras och hur man kan påverka hur arbetet utförs.

– Reglerna ska också bli tydligare om att prospektering ska utföras med stor hänsyn till exempelvis renskötsel eller skogsbruk, säger näringsminister Annie Lööf (C) i ett pressmeddelande.

Regeringen vill också att det ska vara möjligt att begära en översättning av arbetsplanen till finska, meänkieli respektive samiska och också införa ett krav på att en gällande arbetsplan ska sändas till kommunen, länsstyrelsen och Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista