Landstingsrådet Agneta Granström (MP). Foto: Sveriges Radio.

Hälsosamtal receptet mot hjärtinfarkt

1:43 min

För att bättra på folkhälsan och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar satsar nu landstinget i Norrbotten på "Hälsosamtal". Detta ska inte bara ge norrbottningarna ett längre liv utan även ett liv med flera år av god hälsa.

Alla norrbottningar som fyller jämt 30, 40, 50 eller 60 år kommer att bli kallade till sin hälsocentral för prata igenom sina levnadsvanor. Det ska inte bara längre liv utan även ett liv med flera år av god hälsa, menar Annika Nordstrand, som är chef för Folkhälsocentrum.

– Många upplever det som svårt att bryta sina osunda levnadsvanor och efterfrågar stöd att göra det från hälso- och sjukvården, säger hon.

Hjärtinfarkt är idag den vanligaste dödsorsaken hos män i Norrbotten och den näst vanligaste dödsorsaken bland länets kvinnor. En stillandesittande livsstil och dålig kost är kända bakomliggande orsaker

Landstinget hoppas nu i tid kunna fånga upp personer som ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.

– När man kommer till sitt hälsosamtal får man prata med kunnig vårdpersonal om sina levnadsvanor kopplat till sin hälsa och livssituation. Man får också råd och stöd om det är så att man behöver göra en förändring, säger Annika Nordstrand.

Enligt världshälsoorganisationen WHO skulle 8 av 10 infarkter kunna förhindras tack vare en omlagd livsstil.

Landstingsrådet Agneta Granström (MP) menar att det nu måste göras någonting åt att norrbottningarna inte lever lika länge som andra.

– Vi måste få ner hjärtinfarkterna och ohälsotalen så att vi också kan leva ett långt och friskt liv, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista