Norrbottensteatern och Teaterhögskolan i Luleå. Foto:Ida Brännström/Sveriges Radio
Luleå

Teaterhögskolan inrättar professur

1:41 min

Det går bra för teaterhögskolan i Luleå. Förra året hade man rekordmånga sökande till utbildningen och nu är det klart att man kommer inrätta en professur i scenframställning.

– Det känns fantastiskt roligt. Vi har ju saknat en professor i scenframställning. Vi hade ju en i Reine Brynolfsson för några år sedan som var professor på 20 procent. Nu blir ju det här på 50 procent och teaterhögskolan befinner sig också i ett skede med mycket utvecklingsarbete så vi hoppas verkligen att få ett bra tillskott i och med detta, säger Monica Nordström Jacobsson som är avdelningschef för teaterhögskolan.

Det kostar en del att inrätta en professur - cirka en miljon kronor per år för en halvtidstjänst. Men redan innan jul stod det klart att Luleå kommun står för hälften av kostnaden och igår blev det klart att Landstinget bidrar med en fjärdedel. Resten står Luleå tekniska universitet för. Nu kommer teaterhögskolan i Luleå att omedelbart sätta igång med rekryteringen för det har blivit allt viktigare att ha en professor i verksamheten, enligt Monica Nordström Jacobsson.

– I dagens läge när samtliga universitets- och högskoleutbildningar med jämna mellanrum står under lupp från UKÄ, Universitetskanslersämbetet, så är en professor en viktig pusselbit för att garantera utbildningens kvalitet.

Om du skulle ha några önskemål, vad ska det vara för person?

– Jag skulle ju tycka det var väldigt roligt om det blev en kvinna. Men det viktigaste är att det är en person med goda kontakter inom skådespelarbranschen, både inom teater och film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista