1 av 3
Jonas Berhan men sonen Joel är nyfikna på Vetenskapens hus. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
2 av 3
Invigning av Vetenskapens hus i Luleå. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
3 av 3
Invigning av Vetenskapens hus i Luleå. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
Luleå

Nu öppnar dörrarna till Vetenskapens hus

4:59 min

I fem år har det gamla posthuset i Luleå stått tomt och öde. Men i dag var det så dags att inviga det nya Vetenskapens hus i den kulturhistoriskt värdefulla 60-åringen. I morgon öppnar dörrarna för allmänheten.

– Vi var faktiskt på väg hit i dag för att ta en fika, jag och min son, men vi får väl vänta till i morgon, säger Jonas Berhan som precis som sonen är nyfiken på att se hur det ser ut efter renoveringen.

– Det verkar rätt så kul att gå in och kolla vad de har där, säger Jonas son Joel.

När man kommer in i huset är det svårt att inte direkt lyfta blicken mot det närmare tio meter höga kupoltaket som är karaktäristisk för lokalen och skapar en magnifik rymd.

Under åren som byggnaden stått tom har förslag på att inrymma såväl gym som saluhall i den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden lyfts, men för ett par år sedan så började universitetet att slänga allt längre blickar mot det gamla posthuset.

En som såklart är nöjd med att äntligen få öppna Vetenskapens hus är projektledaren Anita Byström.

– Äntligen! Jag tror att det är ett hus och en lokal som ligger många Luleåbor varmt om hjärtat, så därför är det jätteroligt att kunna skapa en mötesplats så att det inte bara står och inte används.

Hur ser det ut framöver under våren?

– Det finns ett program som rullar på utsidan av huset som alla Luleåbor kan se, förklarar Anita Byström.

På plats också Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S).

– Vetenskapens hus blir det som Luleå verkligen behöver, det kommer ju bland annat att skapa ett flöde av studenter in till stan som vi har haft lite svårt att hitta. Det tror jag blir naturligt nu med Vetenskapens hus inne i centrum, säger Stålnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista