Jonas Esko och Jan Carlsten arbetar med utvecklandet av det trådlösa nätverket i Kirunagruvan. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Trådlöst nätverk ökar Kirunagruvans produktivitet

1:26 min

Just nu byggs det trådlösa nätverket, wifi, ut i Kirunagruvan. Det handlar både om att göra verksamheten under jord mer effektiv och att öka säkerheten.

 

– Framför allt gör man det för att kunna bygga olika tillämpningar på det här trådlösa nätverket. Det kan vara att styra borriggar och fjärrlastmaskiner exempelvis som man gör idag, säger Jonas Esko som är ansvarig för IT-arkitektur på LKAB.

Arbetet med att bygga ut det trådlösa nätverket under jord har pågått i ett par år. Nu finns det i gruvan omkring 800 accesspunkter, alltså små lådor med antenner som har hängts upp på väl utvalda platser för att täckningen i gruvan ska bli så bra som möjligt.

Investeringen i det trådlösa nätverket beräknas hamna mellan 40-50 miljoner kronor.

– En annan viktig tillämpning är talkommunikation, så att vi kan kommunicera i hela gruvan, säger han.

I framtiden ska det också gå att följa fordon i gruvan på ett bättre sätt än idag.

– Det är viktigt i ett säkerhetsperspektiv, likaså kan det ge möjligheter till effektivisering att kunna hålla koll på vissa typer av fordon. Redan idag kan vi se personer, vid en utrymning till exempel så har vi kontroll på att alla kommer upp ur gruvan och i stort sett var de befinner sig kan vi se i grova zoner, säger Jonas Esko.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista