1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/ TT
2 av 2
Joakim Johansson på Miljökontoret, Luleå Kommun, har arbetat med is- och livsmedelsprover på restauranger och pizzerior i Luleå. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

23 av 31 ismaskiner i Luleå fick anmärkning

1:14 min

Under 2013 har miljökontoret i Luleå kontrollerat hur restauranger och pizzerior sköter sina ismaskiner. Nu är resultatet klart och så många som 74 procent fick en anmärkning.

Miljökontoret i Luleå har under det senaste året gjort livsmedelskontroller på restauranger och pizzerior i kommunen.

Utöver den vanliga kontrollen av kökslokaler och arbetsrutiner, har man den här gången också tittat på hur det står till med ismaskinerna.

Nu är resultatet sammanställt och visar att 23 av 31 isprover fick en anmärkning.

Anmärkningen innebär däremot inte någon hälsorisk. Det handlar om att restuaranger och pizzerior som fick godkänt resultat, men med en anmärkning, bör se över sina hygienrutiner för ismaskinerna.

– Vi har vetskap om att ismaskiner kan vara svårt att rengöra, och det här resultatet bekräftar den teorin. Det här är inget att oroa sig över, man bör se över sina rutiner för ismaskinerna helt enkelt, säger Joakim Johansson, Luleå Kommuns miljökontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista