1 av 2
Professor Jerker Delsing. Foto:Anders Prammefors/Sveriges Radio
2 av 2
Sensor till de "talande" bergsbultarna. Foto:Anders Prammefors/Sveriges Radio

Lyckat test med "talande" bergsbultar

1:08 min

Bergsbultar är i första hand till som ett skydd för att säkra berget för gruvarbetarna. Men för cirka ett år sedan påbörjade man ett test med kommunicerande bergsbultar som känner av rörelser i berget och som kan förmedla information om vad som pågår i berget.

En bergsbult är en lång stång på ett par meter som man i ett tidigt skede fäster i gruvorna för motverka att ras.

Men man har även sett en annan möjlighet med bergsbultarna. På varje bergsbult har man fäst en liten dator som snappar upp rörelser och förändringar i berget och omvandlar det till information som skickas via internet så att man kan se och förklara det som sker i berget på ett handgripligt sätt.

– Vi är jätteglada för det som hänt, vi har nått mycket längre på kortare tid än vad vi trodde säger Jerker Delsing professor vid Luleå tekniska universitet.

Första testerna gav ett positivt resultat och nästa steg blir att på ett bättre sätt kunna förstå sig på informationen från bultarna samt att utveckla möjligheterna till ett kommunikationsnät till nästa etapp.

– De första bitarna att få tag på säkerhetsinformation tror jag inte vi är speciellt långt ifrån, berättar Jerker Delsing professor vid Luleå tekniska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista