Rizwan Ahmad Afzal, ledare och imam för Ahmadiyyamuslimerna i Luleå. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio

Luleå är en trygg plats för muslimer

"Sverige är ett paradis"
1:24 min

Flera fall av hatbrott mot muslimer i Sverige har rapporterats de senaste månaderna. Bland annat har moskéer vandaliserats och enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, ökar hatbrotten riktade mot religiösa minoriteter. Men ledaren för gruppen Ahmadiyya-muslimer i Luleå, imamen Rizwan Ahmad Afzal, tycker ändå att Sverige är ett paradis för muslimer.

Det finns cirka 1 000 Ahmadiyya-muslimer i Sverige. Ett 50-tal av dem bor i Luleå. Deras iman har just flyttat upp från Malmö, men säger att även om det sker fler hatbrott mot muslimer i Sverige, så är det ändå bättre här.

  – Vi har all möjlighet att utöva vår religion, vilket vi inte har i många av världens länder. Inte heller i mitt hemland Pakistan kan jag utöva att jag är muslim, säger Rizwan Ahmad Afzal.

Rizwan Ahmad Afzal tror att hatbrotten och fördomarna beror på okunskap. Han har just kommit hem från ett besök på en skola i Boden, där han fick svara på barnens frågor.

Vanliga frågor handlar om slöjan, varför muslimer inte äter griskött och om moskén. Apropå moské, så ser Ahmadiyya-muslimerna fram emot moskébygget i Luleå, men vill även bygga och själva finansiera en egen moské längre fram.

När imamen Rizwan Ahmad Afzal själv får beskriva Ahmadiyyamuslimernas tro väljer han deras motto.

– Vårt motto är kärlek för alla, hat mot ingen, sammanfattar han.

Denna nyhet har skapats efter ett tips från vårt publiknätverk. Gå med du också!

Fakta Ahmadiyyamuslimerna:

Samfundet etablerades i Skandinavien år 1956 och den första moskén grundades år 1967 i Köpenhamn. År 1976 invigdes Nasirmoskén i Göteborg och var då den första och den enda i hela Sverige.

Fem församlingar finns i Sverige samt Nasirmoskén i Göteborg. Verksamhet bedrivs även i andra städer.

Ahmadiyyah utgår från Mirza Ghulam Ahmad (1835-1909) som predikade under 1880-talet att han hade fått en uppenbarelse från Gud där han hade uppmanats att förnya islam. Han liksom anhängarna av Ahmadiyya anser inte att deras lära är annan än det ursprungliga islam. Ahmad ska en tid efter sina uppenbarelser även ha gjort anspråk på att vara Messias. Enligt somliga ahmadiyyier har han även sagt sig vara en reinkarnation av Buddha och en avatar av Krishna. Detta gör att Ahmadiyya är en blandning av flera religioner, en så kallad synkretistisk rörelse.

Ahmad hävdar även att Jesus ska ha överlevt korsfästelsen och rest runt och missionerat tiden efter.

Enkelt så kan man säga att de är uppdelade i två huvudriktningar efter 1914. Ahmadiyya Anjuman Ischat-i-Islam Lahore(AAIIL) och Ahmadiyya Muslim Jamaat(AMJ) som har olika syn på hur makt ernås och kalifatet. De skiljer sig om Mirza Ghulam Ahmad, om han betraktas som "profet" (AMJ) eller "reformator" och "nytänkare" (AAIIL). De använder även olika namn på sin gudom: Gud (AAIIL) och Allah (AMJ).

Källa: Nämnden för statligt stöd till trossamfund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".