Leif Engström, landsbygdsutvecklare i Boden, Jan Unga, landsbygdsutvecklare i Luleå, Yngve Johansson, VD för Råne älvdal Utveckling AB. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

Kommunsamarbete för service på landsbygden

1:41 min

Nu ska 4-kantskommunerna tillsammans med Kalix samarbeta för att ta fram servicelösningar för landsbygden. Det handlar om allt från bredbandsutbyggnad, till integrations- och genusfrågor.

5-kantsprojektet drivs på ett år och ska vara klart i december 2014. Länsstyrelsen finansierar projektet med 1,2 miljoner kronor och landstinget med 100 000 kronor. 5-kantskommunerna, det vill säga Boden, Luleå, Piteå, Älvsbyn och Kalix, har skjutit till lika mycket vilket ger en projektbudget på 2,6 miljoner kronor.

– Det betyder en enorm utveckling för kommunerna och det blir bra för landsbygden också eftersom det är där insatserna görs, säger Leif Engström som är landsbygdsutvecklare i Boden.

I projektet ingår också att utveckla bensinmacken i Avan/Unbyn-området.

– De har ju macken som de försöker få till, men då måste man tillföra en servicelösning eftersom en mack i sig inte står för så mycket landsbygdsutveckling. Man skulle kunna tänka sig en servicepunkt som till exempel kan ha kommunal service och där byborna kan ha datorkontakt med vårdpersonal, berättar Leif Engström.

I projektet diskuteras även bland annat integration och inflyttning, samt jämställdhetsfrågor.

– En konkret sak är att mannen ofta tar bilen till ett jobb inne i stan och kvinnan blir ensam kvar utan bil. Vad händer då? En lösning skulle kanske vara fler jobb till landsbygden, säger Jan Unga, landsbygdsutvecklare i Luleå.

Enligt Jan Unga betyder projektpengarna från länsstyrelsen och landstinget ett stort stöd för den här typen av arbete.

– Jag tror också att vi under arbetet med  5-kantsprojektet kommer att få idéer till fler projekt för landsbygden och att vi kommer att kunna söka pengar för dem under nästa strukturfondsperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista