1 av 6
En av farkosterna som engelsmännen planerar att flyga till Sydpolen med. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
2 av 6
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
3 av 6
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
4 av 6
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
5 av 6
Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
6 av 6
Expeditionens flygledare Richard Meredith-Hardy. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

Sydpolen-farare tränar i Arvidsjaur

1:44 min

I Arvidsjaur köldtränar just nu en grupp engelsmän för att kunna flyga till Sydpolen senare i år. De flyger en farkost som aldrig flugits till Sydpolen tidigare och flera av dem har dessutom olika funktionsnedsättningar.

– Ni är ju experter i Sverige. Ni vet ju hur svårt det är att starta en motor i kyla. Vi kan inte testa det i England. Och det är detsamma med de här killarna, om du har ett metallben som är fullt med hydralik så fungerar det inte så bra i kyla, säger expeditionens flygledare Richard Meredith-Hardy.

Expeditionen Flying for Freedom består av en grupp brittiska soldater som på olika sätt skadats i tjänsten och som nu tillsammans med erfarna flyginstruktörer och läkare ska bege sig till sydpolen på ett minst sagt våghalsigt äventyr.

Väl framme på kontinenten ska de flyga en handfull vinterutrustade ultralätta flygplan, så kallade trikes, en tvåsitsig öppen flygfarkost som styrs genom att man förflyttar tyngdpunkten.
Och nej, det är inte bara flygplanen som behöver vintertestas, också metallben och ögonproteser berättar Richard Meredith Hardy.

En av de nyutbildade piloterna är Nathan Forster som skadades i ena benet under tjänstgöring i Afghanistan.

– Jag skadades av en explosion. Efter skadan kunde jag inte längre utöva de sporter som jag brukade utöva såsom rugby och löpning och det gjorde livet svårare, säger Nathan Forster.

Och det är precis det som expeditionen syftar till. Att skapa en mening med livet efter skadan säger initiativtagaren John Laity.

– Vi är bra på att ta hand om våra soldater direkt när dem kommer hem, men i slutet på rehabiliteringsprocessen behöver de se ett nytt ljus i livet. Och ultralätt flygande är en bra nystart, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista