1 av 2
Insidan på den gamla helikopterhangaren fylls med datautrustning. Foto: David Zimmer P4 Norrbotten.
2 av 2
Det är i den här hangaren på gamla Helikopterskolan som nu fyllts med datautrustning. Foto: David Zimmer P4 Norrbotten.

Nytt stort datacenter - till Boden

1:37 min

Nu är det klart att ytterligare ett företag satsar på ett gigantiskt datacenter i länet. Efter Facebooks etablering i Luleå - står nu Boden på tur.

P4 Norrbotten kan i dag avslöja att ytterligare en stor datahall är på väg att ta plats i Norrboten Under stort hemlighetsmakeri håller en av försvarets tidigare helikopterhangar  på att  fyllas med tusentalet datorer.

– Hemligheten runt om kring är kopplad till företaget. Från kommunens sida så är vi jätteglada att få hyra ut hangaren och hoppas på att det blir något bra i framtiden säger Bodens kommunalråd Bosse Strömbäck .

På det gamla AF1 i Boden området råder det sedan en tid tillbaka febril aktivitet och genom fönstret kan man se hur hyllsytem för dataservrar håller på att monteras ihop.

På sikt handlar det om tusentals processorer som ska ta plats inne i hangaren,  och många är redan på plats.

Under helgen har ett arbetslag på 25 personer i största hemlighet arbetat med monteringen.

Mycket av etableringen är fortfarande höljt i dunkel men Bodens Kommunalråd Bosse Strömbäck bekräftar att kommunen som äger fastigheten nu hyr ut den. Och att företaget som ettablerar sig i hangare är svensk och jobbar med forskning och utveckling med hård och mjukvara.

Det är  The Node Pole som ligger bakom ettableringen. Projektet vars mål är att locka just datajättar att följa i Facebooks spår med ettablering i norra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista