1 av 2
Renskiljning i Tjåmotis, väster om Jokkmokk. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
2 av 2

SD vill släppa renskötseln fri

2:20 min

Sverigedemokraterna vill som enda riksdagsparti släppa renskötseln fri för alla i Sverige. Det säger partiets minoritetspolitiska talesperson riksdagsledamoten Mattias Karlsson.

I veckan arrangeras Jokkmokks marknad, som i år delvis präglas av den tilltagande gruvdebatten i norra Sverige, som kretsar kring frågan om vem som har rätt till marken i renskötselområdet. Marknaden besöks i år av bland annat Jimmie Åkesson (SD), som vill släppa renskötseln fri för alla i Sverige.

– Att staten i lagen reserverar en viss näringsgren med åtföljande privilegier för vissa medlemmar av en viss etnisk grupp och exkluderar alla andra medborgare strider mot de rättsprinciper, som råder i övriga delar av samhället, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas minoritetspolitiska talesperson och riksdagsledamot.

Renskötseln är enligt lag förbehållen samer som är medlemmar i någon av landets samebyar. I det ingår även särskilda rättigheter till fiske- och jakt i samebyarnas respektive renskötselområden. Det är exklusiva rättigheter som Sverigedemokraterna nu vill slopa.

– Vi tycker det är lika orimligt att det förhåller sig på det sättet som om man till exempel skulle reservera fäbodjordbruket för enbart etniska svenskar i vissa familjer, säger Mattias Karlsson.

Enligt honom tänker sig SD ett slags licenssystem för alla renskötare, oavsett etnicitet och börd.

Inget annat riksdagsparti, som Ekot pratat med, ställer sig bakom ett sådant system, på grund av risken att den samiska kulturen då skulle utarmas, eftersom renskötseln är så central. Det är något som också renskötaren Helena Omma för fram.

– Det är en grundsten i den samiska kulturen. Hela det samiska folket oavsett om man är renskötare eller inte är beroende av att det finns renskötsel, utan renskötsel kommer vår kultur att försvinna helt, säger Helena Omma, medlem i samarbetsorganet Samerådet och vice ordförande i renskötarnas internationella intresseorganisation World Reindeer Herders. 

– Det är ingen särställning och det är inget privilegium som vi har fått av svenska staten utan det är vår egen rättighet som vi har som folk som vi har arbetat upp under flera tusentals år så det är inget som svenskarna varit snälla och gett oss, säger hon.

I Finland är renskötseln öppen för alla i landets nordligaste delar, oavsett bakgrund. Där är också den samiska kulturen svagare, menar hon.

– I Finland hamnar samerna i minoritet. På så sätt så drunknar ens egen kultur och kunskap om renskötsellivet i det finska tankesättet. Renskötseln bygger på att man är nomadisk och att man byter säsongsbeten och att renen betar av det som det finns tillgång till. Man ska inte utfodra den eller stängsla in den utan det är enbart nödlösningar man tar till när det inte finns andra möjligheter, säger Helena Omma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista