Susanne Dalkvist, Älvsbyn. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio
ÄLVSBYN

Drygt två år i särskola på felaktiga grunder

1:46 min

Idag startade rättegången där Älvsbyns kommun stämts av föräldrarna till 16-årige Petter Dalkvist som felaktigt placerades i särskola i över två år. 

– Det känns jättejobbigt men jätteskönt att göra bort det eftersom vi har väntat länge på det här, säger Petters mamma Susanne Dalkvist.

1998 föddes sonen Petter och 2005 började han skolan. Det konstaterades snart att han hade vissa svårigheter, så 2006 gjordes en logopedutredning. Den visade att Petter låg i riskzonen för dyslexi och att han behövde mycket stöd för att nå skolans kunskapsmål.

Senare samma år gjorde skolpsykologen en utredning som visade att Petter hade inlärningssvårigheter och hade fortsatt behov av specialpedagog. Här nämndes också att "begåvningsnedsättning kanske kommer att visa sig senare". Något som det verkar ha tagits fasta på i det läkarutlåtande som föregick särskoleplaceringen.

Mellan 2008 och 2010 gick Petter i särskolan, trots att det redan första året kom signaler från lärarhåll att det inte var rätt för honom. Men det skulle dröja till 2010 tills det blev en ny psykologutredning som slog fast att Petter var normalbegåvad och utvecklades i takt med sina jämnåriga.

Petters mamma Susanne Dalkvist tycker att informationen från kommunens sida varit dålig.

– Vi fick inte veta någonting. Inte förrän en lärare kom hem till oss och berättade hur det var. Det var då vi krävde en ny utredning som visade att han var normalbegåvad, säger hon.

Familjen Dalkvist anser att Älvsby kommun gjort sig skyldig till felaktig myndighetsutövning och diskriminering, medan kommunen bestrider stämningsansökan i sin helhet. Rättegången pågår tisdag och onsdag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista