1 av 2
Estlands president Toomas Ilves och Agneta Granström (MP), landstingsråd i Norrbotten. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Landstingsråd Agneta Granström är värd för konferensen i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Kiruna värd för internationell konferens om hälsa på distans

"Kiruna är rätt ställe för att diskutera hälsa i glesbygd"
4:06 min

Idag startade en stor sjukvårdskonferens i Kiruna med deltagare från olika delar av världen. Det handlar bland annat om glesbygdssjukvård och om hur patienten ska kunna bli mer delaktig i sin egen vård.

En av deltagarna är Anders Olausson, som är president i organisationen European Patients' Forum.

– Det finns massor av lösningar, till exempel att jag kan få den elektroniska patientjournalen oavsett var jag är i samhället. Det innebär att jag ska kunna kommunicera med min läkare, vårdcentral och kunna ändra tider. Jag ska också kunna lägga till mina kommentarer och reflektioner över min hälsa och behandlingar in i patientjournalen, säger han.

Var någonstans i världen fungerar det så här idag?

– Det fungerar överallt i västvärlden på olika sätt med olika smålösningar, säger Anders Olausson.

Landstingsråd Agneta Granström är värd för konferensen och hon förklarar varför den hålls i Kiruna.

– Kiruna står ju inför en stor förändring eftersom det ska byggas ett nytt sjukhus i framtiden. Här har vi föreläsare som pratar om hur man gör när man tänker ny infrastruktur och att bygga modernt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".