Charlotta Söderberg. Foto Filip Hannu/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen sekretessbelägger offentliga uppgifter

1:38 min

Förra året beslutade länsstyrelsen i Norrbotten att betala ut 80 miljoner kronor till olika företag i länet. Men i besluten, som allmänheten har rätt att ta del av, är viktig information dold under svarta streck.

– En grundbult i det svenska demokratiska systemet är ju att medborgare ska ha möjlighet att granska beslut så att de beslutas på rätta grunder, säger Charlotta Söderberg, lektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

– Och kan man inte det är det naturligtvis svårare, som medborgare, att göra sådana bedömningar.

Det är bland annat när länsstyrelsen i Norrbotten preliminärt beviljar pengar till företag för att köpa in till exempel maskiner eller får pengar till marknadsföring som den skiljer sig från flera andra länsstyrelser.

Till skillnad från Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg så är det genomgående svarta streck där det står hur mycket pengar företagen får och när de ska betalas ut.

– Det är ju statliga myndigheter som fattar beslut på de här områdena, men här ser man ju att de valt att göra på olika sätt när det gäller redovisningen av hur de olika besluten har fattats, säger Charlotta Söderberg.

– Och det är intressant.

Länsstyrelsens i Norrbotten förklaring är att företagen kan lida skada om det blir offentligt hur mycket pengar de får.

– Det är för att vi har bedömt att lagstiftningen kring det här ger en möjlighet att sekretessbelägga de här uppgifterna, säger Hans Landberg, jurist på länsstyrelsen i Norrbotten.

Men att se vilken summa ett visst företag beviljats - hur skulle ett annat företag kunna dra fördel av det?

– Ja det kan jag inte svara på i sig, då får man titta på det enskilda fallet. Men vi har bedömt att det är på det sättet att investeringens storlek kanske kan ge en bild av vilken åtgärd det är frågan om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista