En av personsäkerhetshandläggarna inom polismyndigheten i Norrbotten. Foto: Anna Torgnysdotter/SR Norrbotten.

Polisen satsar på utökat stöd till brottsoffer

6:50 min

Polisen i Norrbotten satsar nu på att utöka det stöd som ges till brottsoffer för att kunna fullfölja rättsprocessen och samtidigt kunna känna sig trygga.

Sedan den 1 januari i år har ett tillfälligt projekt permanentats. Det handlar om en stor utökning på mindre än ett år, enligt Marianne Persson, gruppchef för brottssamordningen inom Norrbottenspolisen.

– Vi kan säga att vi varit 1,5 resurs på det här och nu är vi sex. Så det är en rättså stor ökning vad det gäller personer som jobbar med det här heltid, säger hon.

En av handläggarna på den nyinrättade brottsoffersamordningen ringer upp en som behöver stöd.

– Det vi kan göra är ... jag kan komma hem till dig och så kan vi göra en bostadsbesiktning. Vi kan kolla igenom dörrar och hur det ser ut.

I stödsamtalen handlar det både om ge handfasta råd till den som ha blivit utsatt för ett våldsbrott eller ett vittne. Om hur personen då exempelvis kan göra sin bostad säkrare om man känner sig hotad eller otrygg inför rättegången.

– Det du kan få av mig, jag vet inte om du har fått nåt ljudlarm av mig.

Men också om att vara den från rättssystemet som tar kontakt. Ställer frågor och erbjuder samtalsstöd till de som är i behov av det.

Att besöka och ringa upp brottsutsatta på det här viset är nåt som polisen numera gör i stort sett i hela landet.  Mellan april och december i fjol arbetade man i Norrbotten i ett tillfälligt projekt, men från och med i år i den ordinarie verksamheten.

Det är ett otroligt viktigt arbete som verkligen behövs, förklarar en av personsäkerhetshandläggarna i Luleå.

– De är sedda, hörda och bekräftade. Det är oerhört viktigt för ett brottsoffer att känna att jag ska orka klara av det här och bygga upp ett självförtroende. Vi hjälper till att bygga upp allt det där med hjälp av motiverande samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista