Systrarna Viltoks skyltfönster ser annorlunda ut under årets vintermarknad i Jokkmokk. Foto Lena Viltok.
Systrarna Viltoks motivering

Bojkotten av Jokkmokks marknad sprider sig - konstnärer och designers hoppar av i protest

5:10 min

Imorgon invigs Jokkmokks marknad, men då utan flera samiska artister som valt att bojkotta marknaden i en protest mot Jokkmokks kommun och gruvdebatten som pågår. Nu har bojkotten spridit sig. Fem kulturarbetare, konstnärer och designers, meddelade igår kväll att de valt att inte medverka på årets marknad.

Det är kulturarbetaren Mia Viltok som tillsammans med sin syster Lena Viltok som tagit initiativ till bojkotten. Tillsammans driver de ett galleri i Jokkmokk och förutom de själva har nu även deras gästutställare Lise Tapio Pittja, Anna-Stina Svakko, Ulrika Tapio Blind och Carina Negga valt att bojkotta årets vintermarknad i Jokkmokk.

– Det här är ett ställningstagande från vår sida. Vi tycker inte att kommunledningen i Jokkmokk kan sitta på två stolar samtidigt och säga otvivelaktigt ja till en gruvetablering som skulle utrota rennäringen som är grunden i vår kultur, och sedan samtidigt vilja stärka det samiska varumärket. Det vill vi med det här visa att det är inte okej, säger Mia Viltok.

Tillsammans med sin syster och deras gästutställare har hon nu valt att istället åka till den samiska veckan i Tromsö i Norge.

– Självklart är vintermarknaden en stor händelse för alla konsthantverkare varje år, men vi står inte opch faller med marknaden. Det var självklart att följa hjärtat och inte medverka på marknaden i år, säger Mia Viltok.

Konsthantverkarna önskar också att vintermarknadens besökare ska lämna Jokkmokk lite mer upplysta och med lite mer kunskap om det som nu händer kring en eventuell gruvetablering i Kallak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista