Helny Zingmark. Foto: David Zimmer/Sveriges radio

Klart för alkoholservering på äldreboenden i Boden

1:50 min

Öl, ett glas vin eller kanske en avec?  Nu ska äldreboenden i Boden börja servera alkohol till de som bor där och deras gäster och anhöriga.

En lagändring som trädde i kraft sommaren 2012 har gjort det möjligt och nu tar Bodens kommun steget att erbjuda öl, vin och avec på kommunens äldreboenden.

P4 Norrbotten träffade Helny Zingmark – en pigg 100-åring som saknat möjligheten att ta sig ett glas vin till maten.

– Det har jag gjort många gånger. Jag tycker det är gott med vin till maten.

Helny Zingmark tar emot i sitt rum på ett av Bodens äldreboende. Hon säger att för hennes del spelar det ingen större roll att det nu går att köpa sig ett glas vin till maten.

– Jag är så gammal att det gör varken till eller ifrån, säger hon och skrattar, men säger sig ändå uppskatta att möjligheten nu finns.

Personalen på Bodens äldreboenden har fått utbildning i alkoholservering och  serveringen ska ske med ansvar och överförfriskade eller boende med kända alkoholproblem ska inte serveras

– De som bor här ska ha samma möjlighet som om de bodde hemma att ta sig något till sillen eller när de äter middag med sina anhöriga, säger Ann-Britt Sundberg som är verksamhetschef för Bodens kommuns äldreboenden och menar att det här har att göra med livskvalitet för de som bor på hemmen.

– Jag tror och hoppas att det här kommer att höja trivseln på Bodens äldreboenden.

Ann-Britt Sundberg menar också att det här med alkoholsservering på äldreboenden har kommit för att stanna.

– I framtiden tror jag det här kommer att bli ett krav för äldreboenden. De som flyttar in vill ha alkoholservering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista