Öystein Kärneskog, rättschef på Norrbottenspolisen, beklagar att handläggninstiderna under våren kommer bli långa. Foto: Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten.

Lång handläggningstid väntar den som vill ha vapenlicens

"Det är bra att vara ute i god tid"
0:51 min

Den som planerar att köpa nytt jaktvapen inför årets älgjakt måste vara ute i extra god tid när man ansöker om vapenlicens. Detta beroende på att ett nytt administrativt system håller på införas hos polisen - något som påverkar handläggningstakten.

– Inför sommaren räknar vi med att det blir väsentligen längre handläggningstider vad gäller vapenlicenser i Norrbotte, säger Öystein Kärneskog, chef för den polisenhet som beviljar vapenlicenser i länet.

– Den som ansöker om ny vapenlicens får nog räkna med att handläggningstiden blir två månader. Så vill man ha en vapenlicens till höstjakten bör man komma in med sin ansökan i mycket god tid.

Skillnaden är således stor - i normalfallet brukar det ta tre, fyra veckor att få en vapenlicens.

Det handlar om ett rikstäckande administrativt system som polisen nu inför, och därför har det enligt Öystein Kärneskog inte gått att planera införandet på något annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".