Arkivbild. Foto: Scanpix

Anhöriga till dementa i Pajala oroas av nedläggningsplaner

1:50 min

Socialnämnden i Pajala diskuterar en stängning av demensboendet Lyckan, med tio platser. Igår onsdag fick de anhöriga information från kommunen och nu är många oroliga för vad som ska hända.

Rita Tervahautas mor har bott på Lyckan sedan i november förra året.

– Min mamma är i ganska dåligt skick, multisjuk och dement. Nu känner hon igen de fyrta som hon sitter och äter med, och pratar med dem. Och hon tar rullatorn och traskar till sitt eget rum, till sitt hem. Jag tror inte hon klarar av en flytt till, säger Rita Tervahautas.

Socialnämnden informerade i veckan de anhöriga om att man utreder en nedläggning av demensboendet Lyckan. Något som har rört upp starka känslor.

– När man minskar platserna på demensboenden så blir det blandboende och det är väldigt olyckligt. Det kan skapa en orolig miljö för de dementa att bo tillsammans med pigga och aktiva pentionärer, säger Eila Mattsson, som är ombud för Demensföreningen i Pajala – och gode man för en av de boende.

Oron är att de redan sårbara dementa ska bli ännu sämre vid en flytt. De anhöriga är nu kritiska till kommunpolitikerna och -tjänstemännen, som man anser har informerat dåligt, och inte tar hänsyn till kvaliteten i omvårdnaden, utan bara ser till kostnaderna.

– Det här är på utredningsstadiet, det finns ingen plan ännu, säger Anne Niska, socialdemokratisk ordförande i Pajalas socialnämnd.

Enligt henne dras socialnämnden med stora kostnader på grund att man har ett stort antal små enheter, som man nu måste minska på. Lyckan är den dyraste och en stängning skulle innebära en besparing på sex miljoner kronor.

– Just nu utreder vi bara om det här överhuvudtaget är möjligt, säger Anne Niska.

På onsdag nästa vecka fattar socialnämnden beslut om hur man ska gå vidare med ärendet. Och imorgon fredag har de anhöriga bjudit in berörda politiker till en diskussion.

Rita Tervahauta säger att hennes mor får den bästa möjliga omvårdnaden på Lyckan, och hon hoppas att politikerna ska tänka om så att boendet får finnas kvar.

– Jag kan inte säga till mamma att hon måste flytta därifrån. Jag vet inte vem som ska säga det till henne, men jag kan inte göra det, säger Rita Tervahauta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista