Per Karlsson, operativ chef för polisen i Norrbotten. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio
Norrbotten

Polishot tas på största allvar

"Det är alltid en risk"
2:07 min

Polisen i Norrbotten genomför nu flera åtgärder för att komma tillrätta med de hot och trakasserier som polisanställda blivit utsatta för under den senaste tiden. Per Karlsson, chef för den operativa delen inom polisen i Norrbotten, konstaterar att myndigheten tar frågan på stort allvar.

-- Vi har haft exempel att man för verbala attacker på Facebook. Det har hänt att någon tjänsteman har fått däck sönderskurna på sina fordon. Det har hänt att det varit uppsökande verksamhet utanför några bostäder och så vidare, säger Per Karlsson.

Det handlar alltså både om förtäckta hot, men också om att enskilda medarbetare under flera månaders tid har blivit nedringda och uthängda på sociala forum som personligen ansvariga för en viss regeltillämpning.

Thomas Sjöholm på rättsenheten är en av de som blivit utsatta. Han har till exempel fått pressmeddelanden riktade mot honom där han personligen hålls ansvarig för en viss regeltillämpning.

– Oftast är det ganska hätska ordalag om att jag fattar beslut som saknar lagstöd. "Mina regelvidriga tilltag" och den typen av påståenden.

Och på grund av att polisen i länet är en relativt liten polismyndighet – om man ser till övriga landet – så blir nyckelpositioner extra utsatta och därför kommer man från och med nu försöka se till att flera beslutsfattare blir involverade inom ett och samma område. Experter från andra delar av landet kommer också att börja delta i rättegångar.

Påtryckningar mot ordningsmakten av det här slaget är gravt oroande, anser polischefen Per Karlsson och det får konsekvenser för hela samhällssystemet, enligt honom.

--Man kan säga att det alltid är en risk att det ska hända någonting negativt om en medarbetare känner ett stort tryck och inte orkar stå emot. Då är ju risken stor att vi får ett samhälle som inte värnar om de demokratiska reglerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".