1 av 5
Bette Lampinen har stylat om sin syster med fjädrar, hårspray och maffiga ögonfransar. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
2 av 5
Mona Sundqvist, rektor för bland annat Hantverksprogrammet i Kalix, som snart är ett minne blott. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
3 av 5
Det är fullt upp i frisörskolans lokaler i Kalix när gymnasieeleverna förbereder sin avslutningsshow "Tomorrowland". Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
4 av 5
Bette Lampinen fixar det sista på sin modell. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
5 av 5
Cassandra Wiik står bredvid sin skapelse. Hon beskriver modellen som en magisk figur med riktigt stort hår. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Sprakande avslutningsshow för gymnasielinje i Kalix

"Jag hade flyttat om det inte hade funnits"
1:24 min

Hantverksprogrammet på gymnasieskolan i Kalix ska läggas ner. För att markera hur fel det är att lägga ner frisör och makeup-utbildningarna, så har eleverna satt ihop en färgsprakande avslutsningsshow där alla deras talanger visas upp och den stora showen går av stapeln i kväll.

På frisörskolan i Kalix är förberedelserna inför showen "Tomorrowland" i full gång och den ena kreationen är större än den andra. Förutom stora frisyrer och starka sminkningar, så kommer det också att vara dans och sång invävt i showen, som går av stapeln lördagen den 8 februari.

- Det har betytt jättemycket för mig att få gå hantverksprogrammet i gymnasiet. Jag har velat det här enda sedan jag gick i åttonde klass, säger Bette Lampinen.

Orsaken till att man lägger ner handlar om för få ansökningar. Mona Sundqvist, rektor för bland annat hantverksprogrammet, tycker att det är synd att man lägger ner en kreativ linje.

- De elever som går i årskurs tre nu är de enda eleverna som är kvar, och det är tråkigt, säger Mona Sundqvist.

Emma Sandberg står och arbetar med en frisyr som ska bli en stor, glittrig vitfärgad snölykta.

- Det är jättetråkigt att man lägger ner. Jag hade flyttat från Kalix om jag inte hade fått gå frisörutbildningen på gymnasiet, säger Emma Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".