SD:s partiledare Jimmie Åkesson på plats på Jokkmokks marknad

Nu under lördagseftermiddagen pågår demonstrationer mot den planerade gruvetableringen i Kallax, samtidigt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anlände till marknaden vid lunchtid på lördagen.

Någon timme före partiledaren ankomst beslagtog polisen ett par motdemonstranters plakat. Detta eftersom de inte fanns på den plats som var anvisad för ändamålet och eftersom det som demonstranterna skrivit kunde anses vara förtal.

Sverigedemokraterna har satt upp ett tält på marknaden. Och som en motdemonstration samlas samtliga övriga partier i Jokkmokk i ett annat tält för att markera sitt avståndstagande gentemot SD.

SD har i veckan gått ut och propagerat för att renskötsel ska vara fri näring och kunna bedrivas av alla - något som representanter från samerna ser som ett sätt att öka på hatet mot samer och locka till sig röster.

Renskötseln regleras idag i svensk lag och bygger på urminnes hävd.

Mer om SD:s partiledarbesök på Jokkmokks marknad kommer du kunna ta del av här på vår web senare under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista