Norrbotten

Kommuner går samman mot våld

Nu är länets alla fjorton kommuner och även landstinget med i samarbetet mot våld. Överenskommelsen mellan kommunerna och landstinget gäller för två år och budskapet är tydligt: Våld mot närstående är inte acceptabelt!

Bland annat ska en heltidsanställd samordnare arbeta med att planera och utveckla arbetet och samordna det här jobbet med polisen, kommunerna och landstinget.

Det nu tecknade samarbetsavtalet har sin grund i projektet "Samverkan mot våld" som pågick under åren 2011-2013.

Syftet med projektet då det en gång startade var att få igång samverkan mellan landstinget, Polisen, Åklagarmyndigheten och Kommunerna. Satsningen resulterade i ett intensivt arbete med förbättring av stöd till våldsutsatta vuxna, barn samt till våldsutövare.

Bland annat har man byggt upp en gemensam webbportal som lagt grunden för information till länets medborgare, organisationer och myndigheter om våld i nära relationer. Man har även arbetat med är kampanjen Bryt tystnaden. Något som fortfarande engagerar näringsliv, föreningar och det lokala samhället i gemensam kamp för att synliggöra våld mot nära.

Marianne Karlsson var tidigare samordnare för barn- och kvinnofrid i Piteå kommun och en av dem som arbetade i projektets specialistgrupp.

– Projektet har lagt en grund för det fortsatta utvecklingsarbetet och inför åren som kommer finns goda förutsättningar att fortsätta den länsgemensamma satsningen samverkan mot våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista