Jan Bramberg, Ann-Britt Johansson, Siv Larsson, Stina Bramberg, Lena Isaksson. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio
LULEÅ

Bassängträningen för reumatikerna är i fara

"Jag hoppas bassängtäningarna blir kvar"
1:40 min

Slut på gratis bassängträning på Sunderby sjukhus för reumatiker. Det kan det bli om landstingets förslag på bassänghyra med 400 kronor per gång går igenom. Föreningen motsatte sig detta och har fått respit till mars. Landstingsledningen ska nu utreda saken.

Det var före jul som Reumatikerföreningen i Luleå fick höra att de från-och-med januari 2014 skulle bli tvungna att betala hyra för bassängträningarna.

Ann-Britt Johansson är en av dem som brukar vara med på bassängträningarna och hon hoppas slippa betala för att träna.

– Det betyder mycket för mig eftersom jag slipper ta så mycket tabletter då träningen gör mina muskler och leder mjukare.

Kostnaden som diskuterats är 400 kronor per gång vilket skulle bli cirka 35-40 kronor per person och träningstillfälle.

Med tanke på att många reumatiker är pensionärer eller sjukpensionärer skulle det bli kännbart, menar Jan Bramberg som är ordförande för Reumatikerföreningen i Luleå.

– De som går på träning och skulle belastas av en sån här kostnad kan kanske inte ta den och skulle då sluta träna. Det skulle i sin tur kunna leda till att de i större utsträckning måste vända sig till vården för att få hjälp för sina problem, säger Jan Bramberg.

Enligt Jeanette Nordberg, verksamhetschef för kompetenscentrum paramedicin inom landstinget i Luleå-Boden, vill landstinget bara ta lokalhyra för bassängen i enlighet med sitt eget regelverk.

Hon menar att patientföreningar är en prioriterad grupp, som går före andra när det gäller tidsbokning till exempel.

 – Städning, drift och administration kostar. Vi tog hyra tidigare och jag var med i att den sen togs bort, men där gjorde jag fel, säger Jeanette Nordberg.

Reumatikerföreningen i Luleå som har nästan 400 medlemmar och Jan Bramberg säger att fler vill bassängträna än det finns ledare. Det är svårt att rekrytera badledare, kanske eftersom de måste ställa upp helt ideellt och inte heller får nån reseersättning.

– Det är viktigt att poängtera att det inte handlar om lek och plask utan rehabilitering. Detta för att vi ska orka fungera normalt i det dagliga livet och slippa vakna stela på morgnarna med mycket värk. För mig har träningen gjort mycket gott, säger Stina Bramberg.

Vad ska ni göra nu då?

– Vi har varit i kontakt med landstingsrådet Kent Ögren och det kändes som om han förstod oss. Men han skulle undersöka saken. Vi hoppas på positivt besked, annars får vi fortsätta strida. Vi kommer inte att betala. Det har vi bestämt oss för, säger Jan Bramberg.

Denna nyhet har skapats efter ett tips från vårt publiknätverk. Gå med du också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".