Åsa Mohss, personalkonsulent Kalix Kommun, och Malin Lindholm, handläggare på försäkringskassan i Kalix, samarbetar för att hjälpa sjukskriven personal att rehabilitera sig snabbare. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio Norrbotten.

Speciell metod i Kalix får sjukskrivna snabbare tillbaka i arbete

1:29 min

Antalet sjukskrivna i länet fortsätter att öka. På Kalix kommun arbetar man efter en speciell metod för att både minska antalet sjukskrivna och för att den sjukskrivna snabbare ska komma tillbaka till arbete.

Blir man sjukskriven kan det ta uppemot 60 dagar innan personens ärende hamnar på försäkringskassans lokala kontor.

– Forskning visar att ju längre tid man går hemma utan att det händer någonting, desto jobbigare blir rehabiliteringsprocessen tillbaka till arbete, säger Malin Lindholm, handläggare på försäkringskassan i Kalix.

På Kalix kommun har man etablerat ett samarbete med försäkringskassan och företagshälsovården för att snabbare sparka i gång rehabiliteringsprocessen. Redan 30 dagar efter den första sjukskrivningsdagen ska den sjukskrivne ha haft ett möte med sin chef och försäkringskassan.

Syftet är att tidigt informera om vilka regler som gäller och hur de ska motivera personen till effektiv rehabilitering, för att snabbare komma tillbaka till arbetet.

– Jag upplever inte att vi pressar dem till att skynda sig tillbaka till jobbet. Vi måste tänka långsiktigt, klarar en person inte av att komma tillbaka så gör han eller hon inte det, säger Åsa Mohss, personalkonsulent vid Kalix Kommun, och fortsätter.

– Fördelen blir ju individens. De märker att vi är engagerade och de flesta går tillbaka till sitt ordinarie jobb, säger Åsa Mohss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista