Det läcker in rejält med vatten i nybyggda Åhlens-huset i Luleå. Foto: Lyssnarbild.

Vatten läcker in i nya Åhlénsvaruhuset

"Man får räkna med barnsjukdomar"
1:30 min

Takdropp och tio rejäla hinkar med decimeterhögt vatten är det som möter kunderna på nybyggda Åhléns City i Luleå. Samtidigt spricker golvet i varuhuset som invigdes i oktober.

Claes Svensson är projektledare för Åhlénsbutiken i Luleå. Han sitter på huvudkontoret i Stockholm men har fått bilder från bekymrad personal i Luleå, som upptäckte läckaget i morse. Enligt projektledaren hann inte några varor komma till skada innan uppsamlingskärlen var på plats. De besked han fått från fastighetsägaren Norrporten är att man undersöker vad läckaget kan bero på just nu.

– Ofta brukar det vara något dagvattenrör som har sprungit läck eller så är det något annat dropp.

Takläckaget är inte den enda problemet i det nybyggda varuhuset, som invigdes i oktober. Besökare i den nya butiken kan notera breda sprickor i golvet, ibland hoptejpat med silvertejp för att man inte ska fastna i sprickorna.

– Vi vet inte vad det här beror på, men det vi gör är att vi byter hela golvet. Hälften är klart och om två veckor ska hela golvet vara nytt, säger projektledaren med tillförsikt. Och problemen med läckage verkar i alla fall inte utåt bekymra honom.

– Flyttar man in i nya lokaler på tvåtusen kvadratmeter får man räkna med barnsjukdomar. Jag är inte förvånad.

Det var däremot kunderna på Åhléns som idag tog en omväg runt uppsamlingskärlen och tittade undrande på de tio hinkar och kärl som samlar vattnet. Den här måndagen konkurrerade den diskreta bakgrundsmusiken i varhuset med ett regelbundet droppande. Dripp, dropp, dripp, dropp....

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".