Tidigare larm räddar fler liv

1:25 min

Mer än tre gånger så stor överlevnadsfrekvens vid hjärtstoppslarm i Stockholm har det blivit sedan räddningstjänsten, polisen och vården får larmet samtidigt.

Leif Svensson är överläkare och professor vid Södersjukhuset i Stockholm, samt ordförande för Svenska rådet för Hjärt- och lungräddning (HLR). Med stort intresse följer han arbetet och debatten kring hjärtstoppslarm runt om i Sverige.

– I Stockholm har vi mer än tripplat överlevnaden på bara fem år, sen vi införde att räddningstjänsten larmas ut samtidigt som ambulansen. Många gånger är räddningstjänsten långt före ambulansen på plats, säger Leif Svensson.

Förra veckan berättade vi i Norrbottensnytt att räddningstjänsten i Luleå anser att de långsamma rutinerna vid hjärtstoppslarm försvårar livräddning. Det är sen första januari i år som räddningstjänsten i Luleå,

Boden, Piteå, Gällivare, Kiruna och Kalix får åka ut tillsammans med ambulansen vid hjärtstopp. Räddningstjänsten erbjuder sin hjälp helt gratis så det kostar inget för landstinget. Dock får inte räddningstjänsterna åka ut på samma larm som ambulansen utan ska vänta på att larmcentralen först kollar om det finns lediga ambulanser i närheten av den drabbade. Då förlorar man dyrbar tid, menade Urban Nilsson, brandman och sjukvårdsansvarig på Luleå räddningstjänst. 

– Vi skulle kunna åka ut betydligt snabbare och vara till större hjälp än vi är om vi inte behövde vänta utan kunde göra oss klara att rycka ut på förlarmet. Om det sen finns två lediga ambulanser som kan ta utryckningen kan vi avbryta och återvända till brandstationen, sa Urban Nilsson till Norrbottensnytt fredag 7 februari.

Men Norrbottens läns landsting höll inte med.

– Sos-operatören har kartstöd med gps-positionering för att kunna se var ambulanserna befinner sig, så de ska kunna se vilken resurs som är bäst lämpad och närmast tillgänglig. Det handlar ju också om ett sjukvårdsärende så det är klart att det är ambulans som ska åka i första hand. Att skicka ut många resurser helt i onödan ser vi ingen anledning till i det här läget, sa Anna Alm Andersson, länssamordnare inom akutomhändertagande vid Norrbottens läns landsting. 

Leif Svensson, ordförande för Svenska rådet för Hjärt- och lungräddning, berättar att vid utryckningarna i Stockholm är det ofta cirka 8-9 personer på plats.

– Att göra bra hjärt-lungräddning och andra kvalificerade ingrepp samt ta hand om anhöriga kräver många som jobbar. Vi har sett att det var för litet med 2 personer som det var förr, säger Leif Svensson.

Han påpekar också att tiden är en viktig faktor när det gäller hjärtstopp.

– Principiellt har man 10-12 minuter på sig och dödligheten minskar med 10 procent för varje minuts fördröjning. Räddningstjänsten har visat på ett fantastiskt initiativ här. Varför nöja sig med det näst bästa när man kan få det bästa, undrar Leif Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista