1 av 2
Björn Ylipää. Foto Reine Sundkvist
2 av 2

Björn Ylipää lagar köttsoppa i Paris

3:48 min

Utställningen 66° Nord : l’attitude suédoise öppnar i dag på svenska institutet i Paris. Fem samiska konstnärer finns representerade - och över en öppen eld lagar Björn Ylipää köttsoppa på älg.

– Vi vill får fram den nordliga känslan. Då handlar det om att vara ute i naturen och doften av öppen eld. Vi kommer att laga soppan i parken utanför, säger Björn Ylipää.

Hela evenemanget är en sorts smakvandring, där man försöker skapa olika känslor.

–  En rätt är rödingtartar på knäckebröd där vi vill få fram känslan av vårvintern när ju rödingen simmar omkring under en en meters-tjock is. Sedan bjuder vi på kokkaffe med kaffeost och lingonkaka och blåbärskaka - och det gör vi förstås för att skapa känslan av att gå i skogen och plocka bär.

Hur tror då arrangörerna att älgköttsoppa kommer att tas emot av parisarna?

– Jaa, de kommer ju att äta den i en kåta så det är ju mycket upplevelsen som kommer att spela in. Ofta är det ju det enkla som är det svåra och här är det ju verkligen känslan av det äkta vi vill åstadkomma. Jag längtar ju själv, jag bor i Skåne numera men när jag kommer upp till Norrbotten då är det ju morsans eller farsans älgköttsoppa som gäller, säger Björn Ylipää.

Paris är ju finmatlagningens huvudsatad och köttsoppa är mer rustikt?

– Ny nordisk mat och det nordiska köket är ju det som är inne i dag, och det är nästan så att vi i Norden har slagit fransmännen på fingrarna när det gäller mat.

– Folk uppskattar det här med tillbaka till rötterna, och det berättar ju en hel del om oss själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista