Fritidspedagogen Lena Naarttijärvi med kollega i Furuparksskolans bibliotek i Luleå. Foto: Emilia Traneborn/Sveriges radio

Lärarförbundet varnar för lärarkris i Luleå

1:29 min

Ska staten eller kommunerna ansvara för skolorna? Den frågan debatteras intensivt just nu. Lärarförbundets vice ordförande Ann-Charlotte Eriksson besökte Luleå under tisdagen för att diskutera skolans framtid med lärare och politiker.

Sverige står inför en nationell lärarkris och bristen på lärare kan slå hårt mot städer som Luleå, vars befolkning växer.

Ann-Charlotte Eriksson ser inte att ett nytt förstatligande av skolan skulle förbättra något utan vill att man satsar på situationen för lärare och elever.

– Vi måste locka fler unga till läraryrket. För att göra det måste lönerna stiga och arbetsbelastningen sjunka, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Hon oroas över att Luleå kommun inte verkar ta den kommande krisen på allvar.

– Luleå har ju inte legat i framkant och satsat på att höja lärarnas löner. Min fråga till politikerna är hur de ska locka lärare hit?

För att höja läraryrkets status infördes lärarlegitimationer för utbildade lärare 2011. Det skulle på längre sikt höja lönerna och locka fler till lärarutbildningarna.

Men Lena Naarttijärvi, som har grundlärarutbildning och jobbar som  fritidspedagog, kan inte ansöka om lärarlegitimation. Den gäller bara för lärare som undervisar i skolämnen.

Lena Naarttijärvi värderar sitt arbete högt men tror inte att politikerna gör det.

- Jag tror bara att de ser oss som lekledare, att vi bara går runt och har roligt på jobbet. Men vi gör ett väldigt värdefullt arbete. Vi utvecklar barnen till medmänniskor, säger fritidspedagogen Lena Naarttijärvi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista